Hoe hou ik mijn juwelen mooi? Deel 1

Hoe komt het toch dat bij de ene persoon fantasiejuwelen steeds mooi blijven, en bij andere personen direct verkleuring optreedt? 

Hoezo?

Iedereen heeft een eigen pH-waarde (zuurtegraad) van de huid.  Een pH van 7 is neutraal. Alle waardes onder de 7 zijn zuur en boven de 7 zijn basisch/zeepachtig; 1 is  het zuurst en 14 is het meest basisch.

De gemiddelde pH-waarde van de bovenste laag van onze huid is 5,5.  Doordat onze huid licht zuur is, werkt het als een beschermende laag tegen bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. Slim gezien van moeder natuur, maar niet zo goed voor onze juweeltjes.

Onedele metalen (zoals zink en koper) worden in tegenstelling tot de edele metalen (zoals goud en zilver) aangetast door zuren. Aangezien onze huid een zure pH heeft, kan dat tot verkleuring van juwelen, gemaakt van onedele metalen, leiden. Hier is helaas weinig aan te doen, maar het verschilt van persoon tot persoon..

De zuurtegraad van onze huid wordt immers door verschillende factoren bepaald en kan in de loop van de tijd veranderen. Zo zijn bijvoorbeeld wat je eet, hoe oud je bent en welke cosmetica producten je gebruikt allemaal van invloed op de pH van je huid.Vandaar dat bij de ene persoon nooit iets verkleurt en bij de andere soms zeer snel verkleuring optreedt. 

Wanneer we zweten, worden er zuren afgescheiden en dit is dus ook van invloed voor onze juweeltjes. Het zorgt voor verkleuring. Let er daarom op om je juwelen af te doen als je zwaar werk gaat verrichten, gaat sporten, in de sauna gaat, …

Helaas kan je zweten niet volledig vermijden, daarom is het een goed idee om na het dragen, je juwelen even te reinigen met een doekje. Je zal nog zo lang van je juweeltjes kunnen genieten.

Je kan kiezen voor edele metalen zoals goud of zilver, maar ook bij aluminium treedt er geen verkleuring op. Bij viva la vida heb je een mooi aanbod juweeltjes in zilver en aluminium, ook onze koperdraad is bewerkt tegen verkleuring en allergische reacties, verder hebben veel onderdelen een laagje echt zilver, waardoor ze makkelijk opgepoetst kunnen worden.

 

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze nieuwe collectie en tips