Goede voornemens

Als je altijd doet,

wat je altijd deed,

krijg je wat je altijd kreeg.

Albert Einstein

Met de jaarwisseling maken we meestal goede voornemens.

De geschiedenis van die goede voornemens zou teruggaan tot het Babylonië van 4000 jaar geleden. Aan het begin van het nieuwe jaar deden de Babyloniërs beloften aan hun goden om geleende spullen terug te brengen.

Hedendaags maken we het onszelf wat moeilijker en stellen we dikwijls grootste doelen. Met aan de top meer bewegen, afvallen, stoppen met roken,… allemaal ingrijpende veranderingen. Maar helaas haat ons oerbrein veranderingen en slagen we er dikwijls niet onze goede voornemens waar te maken.

Dikwijls zijn ze te algemeen, niet persoonlijk en niet concreet genoeg. ‘Meer bewegen’ is ruim en is niet echt een meetbaar doel. Een concreet doel zou zijn, vanaf nu ga ik 3x per week lopen. Op maandag, woensdag en vrijdag na mijn werk. Of mijn doel is om 5 km te kunnen lopen tegen eind juni.

Helaas biedt het stellen van zo’n concreet doel al enige weerstand. Want hoe concreter het doel, hoe meer kans en ook angst om te falen. En toch is verandering nodig als we een doel willen bereiken.

Zelf begon ik in september met WW en in oktober met e-gym. Deze 2 acties leverden mij tegen Nieuwjaar toch al een mooi resultaat op van -13kg. Dus een van mijn goede voornemens is om deze levensstijl te onderhouden en er nog 13 kg extra af te werken.

Ik heb nog een goed voornemen, met betrekking tot deze website. Door de C* in ons leven, werd mijn leven op zijn kop gezet. Al mijn activiteiten vielen plots stil. Geen homeparty’s meer, geen avondmarkten, geen kerstmarkten,… En ook de kookworkshops die ik geef werden regelmatig geannuleerd. Zo kwam deze webshop tot stand.

Maar een webshop vraagt tijd, er kruipt heel veel werk in en ik was er eigenlijk niet klaar voor. Want ik ben graag onder de mensen en dat heb je met een webshop niet. Ondertussen liggen mijn juwelen ook in een winkel en kom ik hierdoor al wat meer buiten.

Afgelopen vakantie maakte ik de klik, om meer energie in de webshop te steken. Ik annuleerde al mijn geplande kookworkshops, zodat ik mijn volledige aandacht aan mijn juwelen kan geven. Want ook in het uitzoeken van onderdelen, aanleren van nieuwe technieken, inspiratie opdoen en uiteindelijk de collectie maken kruipt heel wat tijd.

Mijn nieuwe actiepunten zijn, deze blog, regelmatiger een nieuwsbrief sturen en regelmatiger posten op sociale media. Helaas zijn deze voornemens nog niet concreet genoeg. Hoe dikwijls ga ik een blog schrijven? Waar ga ik inspiratie blijven halen? Hoe dikwijls willen mijn klanten een nieuwsbrief ontvangen? Waarover moet die nieuwsbrief dan gaan?… Dus mijn goede voornemen voor januari is, deze actiepunten concreter maken. Mijn doelen niet te groot stellen en elke maand evalueren. En als jullie suggesties hebben dan hoor ik het graag.

Mijn eerste stap om mijn kookactiviteiten te annuleren en zo alle tijd te hebben voor mijn juwelen voelt alvast goed.